Forum on Manual Medicine

FoMM (Forum on Manual Medicine) är Sveriges största kongress inom avancerad manuell medicin.
Den anordnas årligen av Svenska Naprapatförbundet.

FoMM 2017 – Aronsborg – 30 mars till 1 april

FoMM 2017

Temat för FoMM 2017 var "Motionären - för hälsa i tiden". Under temat belystes motion och aktivitet ur olika perspektiv med inriktning på betydelsen för vår hälsa. Kongressen hölls även detta år på Aronsborgs Konferenshotell i Bålsta. Vår precongress med intressanta workshops arrangerades torsdagen den 30/3. Fredagen den 31/3 var själva kongressdagen med många spännande föreläsare – kvällen avslutades som vanligt med årets roligaste festkväll, nämligen vår FoMM-bankett. Lördagen avslutades med att belysa naprapatins utveckling och framtid, där kollegor delade med sig av sina tankar och förde diskussioner med en panel bestående av naprapater med olika erfarenheter. Styrelsen informerade och diskuterade om verksamheten innan SNF:s årsmöte, och Naprapathögskolan informerade om förändringar och utveckling i naprapatutbildningen.

Precongress - torsdag 30/3:

År 2017 hölls precongress under en dag då deltagarna kunde anmäla sig till två halvdagsworkshops – man bytte alltså workshop efter lunch, vilket gjorde att man fick möjlighet att träffa två intressanta föreläsare. Vi hade tre workshop-linjer där två workshops var kopplade till varandra; Workshoplinje 1: Michail Tonkonogi "Mätmetoder och tester – från motionär till elit" och Anders Lindsjö "Att förstå principerna bakom de olympiska lyften". Workshoplinje 2: Fredrik Zillén "Energieffektiv löpteknik - principer, myter och missuppfattningar" och Jonas Gustrin "Coaching av pretraining för löpare". Workshoplinje 3: Martin Asker: "Bedömning och hantering av de vanligaste träningsrelaterade besvären vi ser på kliniken" och Jens Lundgren "Diagnostiskt muskuloskeletalt ultraljud säkrar din diagnos - en introduktion".

FoMM – kongress, fredag 31/3

Under kongressdagen fick vi träffa mycket kompetenta föreläsare som belyste motion och aktivitet ur olika perspektiv. Daniel Berglind från Karolinska Institutet inledde med att beskriva konsekvenserna av inaktivitet, och därefter föreläste ett antal auktoriteter om de positiva effekter som motion har; Anders Hansen, överläkare och psykiatriker, Anki Sundin, näringsfysiolog och nutritionist, Carl-Johan Sundberg, professor och Michail Tonkonogi, även han professor. Eva Skillgate uppdaterade oss om forskningen vid MUSIC, Musculoskeletal & Sports Injury Epidemiology Center, och dagen avslutades med en spännande inspirationsföreläsning av Kalle Zackari Wahlström. Mer utförlig information om föreläsare och föreläsningar finns i inbjudan som ser via länken nedan.

Bankettmiddag – fredag 31/3

På fredagen hölls årets absolut bästa fest! Umgänge, dans och musik i härlig miljö.

Lördag 1/4 – naprapati på programmet

På lördagen diskuterade vi bland annat naprapatins utveckling: på vilket sätt kan vi kombinera att vara skickliga manuellmedicinare med det aktuella vetenskapliga läget? Vilken roll kommer vi naprapater att ha i behandlingen av smärtpatienter i framtiden? Vilka behandlingsmetoder kommer vi att använda oss av om 10 år? Vi lyssnar på erfarna kollegors tankar kring detta och diskuterar senare med en panel. Diskussionen fördes av både panelen och kongressbesökarna – den är viktig och intressant för alla oss som arbetar med muskuloskeletalt besvär. SNF:s styrelse informerade efter detta om verksamheten för det kommande året innan vi avhandlade årsmöte. Under dagen informerade även Naprapathögskolan om sin utveckling och aktuella förändringar.

Här kan du se inbjudan till FoMM 2017.

 

Svenska Naprapatförbundet © 2017. All Rights Reserved.