Forum on Manual Medicine

FoMM (Forum on Manual Medicine) är Sveriges största kongress inom avancerad manuell medicin.
Den anordnas årligen av Svenska Naprapatförbundet.

FoMM 2016

 MG 2965

Tema: Smärta - från vetenskap till klinisk expertis 

Plats: Aronsborg konferenshotell, Bålsta och Naprapathögskolan, Stockholm
Utökad pre-congress med riktigt bra workshops, mycket stark lineup av föreläsare på kongressdagen, Anja Pärson som gästföreläsare, många och bra utställare, Sveriges roligaste bankettmiddag och en avslutning i naprapatins tecken… FoMM 2016 blev något alldeles speciellt!

Forum on Manual Medicine, Svenska Naprapatförbundets årliga kongress, hade år 2016 "Smärta" som tema. Målsättningen var att binda ihop aktuell smärtforskning med klinisk praktik och manuell medicin samt att påvisa att det finns ett tydligt samband mellan ett biopsykosocialt synsätt och biomekaniska kunskaper.


Onsdagen den 13/4 och torsdagen den 14/4 satsade vi hårt på en utökad och högkvalitativ pre-congress med tre mycket intressanta heldagsworshops – samma workshops hölls båda dagarna vilket innebär att deltagarna fick möjlighet att gå på två av dem och träffa två mycket intressanta föreläsare. Professor Andry Vleeming, en av världens främsta auktoriteter inom ländryggs- och bäckensmärta höll i workshopen "Understanding Pelvic Girldle Pain". Greg Leman, kiropraktor och fysioterpeut, tog i sin workshop upp temat "Symptom modification as a manual therapy guide: how biomechanics and pain science research simplify our treatment", och Kjartan Vibe Fersum, fysioterpeuten som var mycket uppskattad föreläsare på FoMM 2015, höll i workshopen "Changing pain and movement behavior in low back patients".

Samtliga workshops höll i Naprapathögskolans fina och välanpassade lokaler i Kräftriket nära Stockholms centrum. Maximalt fanns 35 deltagarplatser per workshop, och det var först till kvarn som gällde. Pre-congressen var öppen för alla, men medlemmar i SNF gavs företräde, och under de första anmälningsdagarna prioriterades de som köpte ett paket. Transport ordnades för de som deltog på en workshop på torsdagen och som sen skulle ut till Aronsborg.


Fredagen den 15/4 var själva kongressdagen och liksom tidigare år hade vi samlat ihop ett riktigt, riktigt bra startfält med föreläsare. Temat var som tidigare nämnt "Smärta; från vetenskap till klinisk expertis" där Professor Andry Vleeming och Dr. Greg Lehman fick sällskap av Professor Lars Edvinsson, en av världens främsta auktoriteter på huvudvärk och migrän, samt Överläkare Thomas Lundeberg, en av Sveriges främsta experter inom smärta och smärtforskning. Temat belystes ur flera olika perspektiv, och den kliniska kopplingen var som alltid tydlig. Moderator för dagen var Dr. Eva Skillgate som tillsammans med naprapaten Vesa Tabell presenterade vad som var nytt gällande forskning inom naprapatkollektivet.

Under FoMM 2015 hade vi för första gången en inspirationsföreläsning, och år 2016 ville vi väldigt gärna att så många som möjligt skulle få ta del av den, varför vi valde att lägga den som avslutning på kongressdagen. Vi är väldigt stolta och glada för att ha lyckats boka en av världens främsta kvinnliga idrottare, Anja Pärson. Anja har efter sin karriär, utöver att vara en av SVT:s mest hyllade expertkommentatorer, utvecklat en uppskattad föreläsningsserie där hon ger en inblick i sin karriär och talar om "Inspiration, motivation och mod". Fredagskvällen avslutades som vanligt med Sveriges bästa och roligaste bankettmiddag. Kongressen och banketten var öppen för alla.

Lördagen den 16/4 var avslutningsdagen, och den gick verkligen i naprapatins tecken. Vi inledde med två mycket intressanta föreläsningar där naprapaterna Martin Asker och Peter Viklund förde kliniska resonemang kring undersökning och behandlingsstrategier vid axel- respektive ländryggssmärta följt av presentationer av årets bästa examensarbeten vid Naprapathögskolan. SNF:s styrelse och anställda informerade sedan om aktuella projekt och det kommande året, och ordentlit med tid avsattes till diskussion. Lördagen avslutades med SNF:s årsmöte, och var endast öppen för medlemmar i Svenska Naprapatförbundet.

 

Svenska Naprapatförbundet © 2017. All Rights Reserved.